seizoen-1Op 1 oktober 1990 werd de eerste uitzending van “Goede tijden, slechte tijden” om 19.00 uur op RTL 4  uitgezonden. Toenmalig RTL-baas Freddy Thyes wilde al na vier weken de productie stopzetten. Acteurs als Reinout Oerlemans en Antonie Kamerling stuntelden tijdens het acteren, de decors vielen om als de deur open of dicht werd gedaan.

De mensen raakten door de slechte kritieken van critici bekend met deze slechte scènes, maar bleven kijken. Jongerenblad Hitkrant begon de jonge acteurs op de cover te zetten, NafNaf sponsorde de serie door Arnie een bodywarmer van hun te laten dragen en zag hun omzet verdubbelen. Algauw werd de serie een succes en keken er rond de twee miljoen huishoudens. Sindsdien is GTST niet meer van de TV weg te denken.

Joop van de Ende was de gene die het idee bracht voor een dagelijkse soap. Hiervoor benaderde hij Willy van Hemert, de schrijver en regisseur van o.a. Dagboek van een Herdershond. Zijn idee was een serie over een plattelandsfamilie. Van den Ende begreep dat een soap van ongeveer 200 afleveringen van 25 minuten per seizoen teveel was voor Willy van Hemert. Bert van der Veer werd naar Los Angeles gestuurd en kwam terug met de scripts van Ryan’s Hope. De rechten hiervoor waren moeilijk te verkrijgen en het zou dan ook tot 1994 duren voordat deze serie de basis werd voor Onderweg Naar Morgen. Uiteindelijk vormde de scripts van The Restless Years de basis van GTST.

Alle titels die de revue passeerden: “Tijd van Leven”, “Samen”, “De Rusteloze Jaren” werden door Joop van den Ende afgekeurd. Wanhopig vroeg Reg Watson uiteindelijk hoe “Good Times, Bad Times” zich in het Nederlands liet vertalen. “Goede tijden, slechte tijden” werd titelsuggestie 34. Bert van der Veer schreef de titel song van GTST die heel Nederland na enkele weken dagelijks meezong.

GTST_Reinout_Oerlemans,_Bennie_de_Haan_&_Katja_SchuurmanTal van acteurs begonnen hun veelbelovende carrière in GTST, zoals Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Angela Schijf en Antonie Kamerling.

Het succes van GTST bleef niet onopgemerkt en het Duitse RTL begon met Guten Zeiten, Schlechte Zeiten. De TROS en Veronica startte in 1994 met Onder weg Naar Morgen. ONM scoorde goed maar kwam niet bij het succes van GTST. In 1996 kwam concurrent nummer 2, SBS6 kwam met Goudkust. Goudkust stopte in 2001.

Maar GTST kende ook minder mooie momenten, maar liefst 3x had GTST te maken met een heuse leegloop. In 1998/2000 hielden personages als Hedwig Harmsen, Jessica Harmsen, Roos Alberts en Mathilde Carillo ermee op. In 2005 kreeg GTST de grootste klap te verduren, geliefde acteurs als Bas Muijs, Fajah Lourens, Victoria Koblenko en Inge Ipenburg verlieten de serie. De kijkcijfers van GTST stortte in en GTST moest uit een diep dal klimmen. De makers kozen voor een nieuwe start, met een nieuwe leader, nieuwe acteurs en tal van nieuwe decors. Al met al sloeg dit niet zo goed aan als gehoopt en in 2008 kwam de Familie Huygens de serie in. Verder verlieten in 2008/2009 ook tal van acteurs de set, onder andere Wilbert Gieske, Sabine Koning en Robin Zijlstra. Met grote namen als Willeke Alberti en Marjolein Keuning wist GTST de kijkers weer terug te winnen.

Vandaag de dag genieten gemiddeld 1,3 miljoen mensen van Goede Tijden, Slechte Tijden!