Het is je misschien deze week bij GTST al opgevallen: er is iets aan de hand met Marieke en ze begrijpt zelf niet goed wat. Zo vergeet ze de deur bij CS op slot te doen en is ze nogal vergeetachtig.

Op aandringen van Mark gaat ze naar de dokter en ondergaat ze vrijdag 21 september een aantal tests. Het is al snel duidelijk: Marieke heeft de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De levensverwachting bij alzheimer kan uiteenlopen van 3 tot 20 jaar en de gemiddelde levensverwachting voor iemand met de ziekte van Alzheimer is 8 tot 10 jaar.

Wereld Alzheimer Dag 2018
Dat de diagnose op vrijdag 21 september word gesteld is geen toeval: Vrijdag 21 september is het wereld alzheimer dag en vraagt GTST extra aandacht voor Alzheimer. Meer informatie over wereld alzheimer dag vind je hier.

Wat is Alzheimer
Iemand met de ziekte van Alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. Ook kan hij niet meer goed informatie onthouden en taal begrijpen. Daarnaast kan ook het karakter veranderen. 

Alzheimer is een progressieve ziekte waarbij er steeds meer hersencellen beschadigt raken. Iemand met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie kan dingen steeds minder goed onthouden en begrijpen.

Alzheimer kent meerdere fases:

  • Vroege fase alzheimer
    In de vroege fase van de ziekte van Alzheimer ziet men heel kleine veranderingen in het gedrag of de capaciteiten van de persoon. Vaak valt het als eerste op dat de persoon recente gebeurtenissen vergeet.
  • Middenfase alzheimer
    In de middenfase worden de veranderingen duidelijker. De persoon heeft bijvoorbeeld meer hulp nodig bij dagelijkse bezigheden zoals eten, wassen en aankleden. Ook zal hij steeds meer vergeten, dingen gaan herhalen en moeite krijgen om mensen te herkennen.
  • Late fase van alzheimer
    In dit stadium heeft de persoon nog meer hulp nodig. Geleidelijk wordt hij volledig afhankelijk van anderen. Het geheugenverlies is groot: de persoon kan bekende voorwerpen, mensen of plekken niet meer herkennen.

Wil je meer weten over Alzheimer? Kijk dan op de website van Alzheimer Nederland

Geef een reactie