• 8 februari 2011
  • Redactie
  • 0

Uit onderzoek blijkt dat het man- en vrouwbeeld binnen 25 jaar in televisieseries als Goede Tijden Slechte Tijden nauwelijks is verandert. Onderzoekster Pascale Emons van de Radbout Universiteit in Nijmegen kwam erachter dat vrouwen vooral ‘jong’ en ‘knap’ moeten zijn en mannen meer werken in soapseries. Daarbij zijn werkende ouders al bijna helemaal nooit te zien.

Pascale Emons onderzocht rolmodellen en het voorkomen van geweld of religie in films, comedy’s en soaps die in Nederland op ‘prime time’ zijn uitgezonden tussen 1980 en 2005. Daarbij heeft zij ook gekeken naar GTST.

Het voorkomen van geweld is volgens de onderzoekster hetzelfde gebleven. Wel is het slaan, schoppen en schieten serieuzer en realistischer van aard geworden. Religie is een heel ander verhaal. Lang voor de ontkerkelijking in Nederland sneller ging was er in soaps al bijna geen sprake meer van personages met godsdienst.

In soaps zitten meer vrouwelijke hoofdpersonages dan mannelijke. Maar van de mannelijke hoofdpersonages werkt ruim de helft en bij vrouwen is dit fors minder. Mannelijke personages zijn in de soap ook vaker op de werkvloer te zien. Pascale Emons zegt dat dit allemaal vrij traditioneel is en in Amerikaanse productie nog vaker voorkomt dan in de Nederlandse producties.

Het grootste verschil met 25 jaar geleden is dat er meer ongehuwde stellen en gescheiden hoofdpersonages te zien zijn. Emons zal haar onderzoek voortzetten en wie weet wat daar nog allemaal uitkomt..

Geef een reactie